quad versterker, quad luidspreker, revisie, ombouw, reparatie
Armand van Ommeren
Kerkstraat 56
4854 CG Bavel
The Netherlands
0161-432451
armand@quadrevisie.nl
KvK Breda 20064173<< Terug
 

De speaker van het jaar kritisch beluisterd:

Kef ConcordJan Kool, Luister, oktober 1966

De kop van dit artikel laat wel zien, dat we hier met een bijzondere speaker te maken hebben. Maar laten we in ieder geval nog eens nadrukkelijk vaststellen dat het beproeven van een luidspreker altijd tot een subjectief oordeel leidt. Ook het "lenen" van geroutineerde oren om mede een oordeel te helpen bepalen verzekert nog geen objectieve eindconclusie. Wel kan het helpen om u een indruk te geven van wat u van een speaker te verwachten heeft.

De droge feiten eerst, dan zijn die tenminste achter de rug:

Afmetingen: 65 x 38 x 25 cm
Systeemresonantie: ca. 45 Hz
Eenheden:
Bas en gedeeltelijk midden: B139 MkII (13x9 inch) met massief polystyreen conus en neopreen rand).
Hoog: T15 MkII (drukkamer met melinex membraan met een opgedampte metaalfilm)
7 elements wisselfilter.
Impedantie: 15 ohm
Frequentiebereik: 30-20.000 Hz
En ten slotte een heel prettig uiterlijk in licht teak of een mat donkerder notenhout.Onopvallend begin
Door een toevallige samenloop van omstandigheden zijn er met de Concord een zeer groot aantal luisterproeven genomen met een eveneens ongebruikelijk groot aantal geroutineerde luisteraars. Bovendien was er een gevarieerd gezelschap andere luidsprekers bij betrokken voor vergelijkingen die door een uitgebreid schakelpaneel stel in A/B proeven getrokken konden worden. Vrijwel alle denkbare soorten muziek waren in voortreffelijke opnamen voorhanden, zowel op plaat als band en niet te vergeten het meest kritische van al, het gesproken woord! Merkwaardig genoeg viel de Concord in het begin van de proevenserie in het geheel niet op. Over diverse andere speakers kon men opmerkingen horen als: "wat een hoog!" of "mooi doorlopende bas" en helaas ook "wat een presence". Helaas omdat deze laatste term in wezen een falsificatie van het te reproduceren geluid inhoudt, door een listig opschroeven van het hoge middengebied. Een eigenschap van sommige speakers die soms nog zeer bemind wordt in professionele kringen. Het niet opvallen van de Concord bracht echter al snel iedereen ertoe steeds meer aandacht aan deze speaker te besteden. En na veel heen en weer schakelen begon het tot alle luisteraars door te dringen dat juist dit niet opvallen de grote kwaliteit van de Concord demonstreerde. De luidsprekerpionier, Briggs, heeft eens gezegd, dat het opvallende van een goede basweergave is dat men zo weinig bas hoort! Behalve dan, wanneer deze echt aanwezig is. Dit geldt ook nadrukkelijk voor de andere frequentiegebieden. Bij de verdere proeven met het meest uiteenlopende programmamateriaal, vielen tenslotte alle vergelijkingen onherroepelijk in het voordeel uit voor de KEF-aanwinst.

Geen enkele vertroebeling
Deze voorkeur moet volgens mij verklaard worden door de, voor tenslotte nog altijd conusluidsprekers, extreem gelijkmatige frequentiekarakteristiek. Nergens storende resonanties, geen pieken of ruggen in de hoogweergave, een zeer zorgvuldig gedimensioneerd wisselfilter, een zeer snelle reactie op impulsgeluiden, waardoor een grote helderheid en doorzichtigheid van het totale beeld nooit wordt vertroebeld door uitslingeringsverschijnselen en tenslotte een kast waarvan de wanden van beton leken te zijn en de vaak alles bedervende paneelresonanties volkomen afwezig waren. De eerste zo beminde "presence" werd gelaten voor wat zij is: een onnatuurlijke verkleuring, vaak nog veroorzaakt door fundamentale gebreken in de hogetoneneenheden. De "Concord" gaf een stralend geluid (als er wat te stralen viel!) en een prachtig diepe bas (als deze er echt was!) en wat het belangrijkste is: een evenwichtig ongekleurd middengebied, waardoor vooral ook stemmenmateriaal zeer natuurlijk bleef. Wat ook zeer overtuigde, was het feit dat ten slotte de voorkeur unaniem was.

Misschien zijn er nog wel betere luidsprekers op de wereld te vinden in deze prijsklasse of misschien verschijnt er in de naaste toekomst een nieuwe sensatie maar voor mij is de KEF "Concord" de speaker van het jaar! Bij deze afmetingen en prijs zal het niet gemakkelijk zijn om dit ontwerp van Raymond Cooke te slaan. Nogmaals, dit is een subjectief oordeel mijnerzijds. Uw voorkeur kan een andere zijn, maar als u nog steeds in twijfel over een aankoop verkeert, tracht u dan eerst de Concord eens te beluisteren. Een goede slogan voor dit systeem met conusspeakers zou (met niet overdreven gemeende excuses aan Quad) kunnen zijn: "The closest approach to the original ESL"

Importeur: Transtec n.v. te Rotterdam.
Prijs: f 525.-

Nawoord 1999
Hoogst opmerkelijk dat Jan in zijn eerste artikelen steeds spreekt over schakelpanelen om direct te kunnen omschakelen! Hij heeft altijd verkondigd daar mordicus tegen te zijn en ik ben er dan ook vrij zeker van dat hij ze niet heeft gebruikt - niet eens in huis had - en dat alleen maar schreef om zijn standpunt te versterken. Later is dat gelukkig veranderd. AvO<< Terug